Skip to content

Somatic Experiencing

Traumaverwerking met behulp van Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte methode voor het helen van een trauma.

Trauma is een belangrijke oorzaak van menselijk lijden. Trauma kan ontstaan na een levensbedreigende gebeurtenis, een gewelddadige ervaring of een langdurige periode van overweldigende stress (als kind of op latere leeftijd). Ook meer voorkomende gebeurtenissen zoals een medische ingreep, slecht nieuws of een ongeluk kunnen traumatische reacties oproepen. De gevolgen worden soms pas veel later voelbaar en kunnen dan (vaak onbegrepen) fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken.

Somatic Experiencing richt zich op de symptomen van het trauma in het lichaam en zenuwstelsel. Het ervaren van de lichaamssensaties wordt gebruikt als ingang. Dit kan bijvoorbeeld zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Deze sensaties leer je verbinden met krachtbronnen in je lichaam. We zetten kleine stapjes in en uit de spanning, waardoor geblokkeerde energie veilig en geleidelijk ontladen kan worden. Je wordt niet meer overweldigd, maar krijgt de beheersbaarheid terug over je lichaam.

Wat mij in Somatic Experiencing aanspreekt, is dat het trauma niet steeds opnieuw verteld en daarmee herbeleefd hoeft te worden

SE-praktijkkamer
SE

De grondlegger van Somatic Experiencing is Dr. Peter A. Levine.  Meer informatie is te vinden in de boeken van Peter A. Levine:

Ik gebruik Somatic Experiencing in mijn individuele sessies in combinatie met Rebalancing en Trager.