Skip to content

Trager Approach

Trager werkt met zachte, ritmische bewegingen en aandachtige aanraking.

Hierdoor leer je je dieper te ontspannen en vrijer te bewegen.

Trager geeft je het weldadige gevoel thuis te zijn in je lichaam.

De Trager Approach is een speelse en effectieve manier om een grotere vrijheid van bewegen en diepere ontspanning te gaan ervaren. Door jezelf te bewegen en door bewogen te worden. Zo ontspannen je spieren en kalmeert je zenuwstelsel.

Trager gaat ervan uit dat het lichaam van nature een gracieus en vitaal systeem is, dat door ongunstige ervaringen als teleurstellingen, ziekte en trauma beperkter en stijver kan worden. Deze beperkingen worden ingeprent als patronen. Alle ervaringen, zowel positieve als negatieve, worden in de geest en cellen opgeslagen. De positieve ervaringen met Trager kunnen de balans ten gunste veranderen. Oude spanningen en ongemak maken plaats voor duurzame ontspanning.

Trager
Trager

Trager is geschikt voor alle leeftijden en als aanvulling op andere therapieën. Wanneer je meer bewegingsvrijheid en balans wilt ervaren, bij spanningsgerelateerde klachten, rug-, nek-, en schouderklachten en fysieke beperkingen na een operatie, val of ongeluk.

Wat mij in Trager het meeste aanspreekt, is de eenvoud van de Trager-mantra “Hoe kan het vrijer, gemakkelijker en zachter” en het diepe effect dat het kan hebben om spanning los te laten en meer levenslust te ervaren.

De grondlegger van de Trager Approach is Dr. Milton. Levine. Meer informatie is te vinden in de boeken van/over Milton Trager:

Meer informatie over de Trager Approach is te vinden op www.trager.nl.

Ik gebruik Trager in mijn individuele sessies in combinatie met Rebalancing en Somatic Experiencing. Tevens intergreer ik diverse aspecten van Trager in mijn  groeps activiteiten.